Ağrılı İshal Ağrılı ishal, basit bir hastalık gibi görülse de dünya genelindeki ölüm nedenlerine bakıldığında ishale bağlı ölümler ikinci sırada yer almaktadır. Gelişmemiş ülkelerde ise bu ölümler ilk sıradadır. Ağrılı ishal vakaları özellikle küçük çocukları ve yaşlıları etkilemektedir. İshal olan kişilerde genellikle şiddetli karın ağrıları da ortaya çıkar. İnsanlarda ishalin meydana gelme sebeplerine bakıldığında birçok farklı etmen karşımıza çıkar ve bunlardan en önemlisi çevresel etmenlerdir. Çevresel Etmenler ve İshal Yoksulluk, kalabalık ortamlarda iç içe yaşama, kanalizasyon sorunu çözülmemiş ortamlarda yaşama, temiz su bulamama, kaynağı belli olmayan suları tüketme, iyi ve sağlıklı beslenememe, gıdaların sağlıksız oluşu ağrılı ishalin başlıca nedenlerindendir. Kişinin yaşına bağlı olarak ishale sebep olan parazitler ya da bakteriler değişebilir. Aynı zamanda yetişkin bir kişi ile bir çocukta görülen ishal ağrıları ve şiddeti de farklılık gösterebilir. Kişisel Hijyen ve İshal İshalin sebeplerinden biri de kişisel hijyendir. Dikkat edilmezse bakterilerin vücuda girmesi ile ishal oluşabilir. İshal, deri yoluyla geçen parazitlerden ve ağız yoluyla alınan su ve gıda maddeleri ile bulaşabilir. Yayılımı ise farklılık gösterebilir. Ağrılı İshalin Belirtileri Ağrılı ishal, karında şiddetli ağrılara neden olabilir ve mide bulantısı ile kusmaya yol açabilir. İshal, kramp tarzında karın ağrısı ve ateş de yapabilir. Kramplar sık ve şiddetli olur. İshalin sebep olduğu karın ağrısı klinik açıdan önemli ipuçları verebilir. Karın ağrısı mideden aşağıya doğru indikçe bağırsak yayılımı artar. Ağrılı İshalin Tedavisi Ağrılı ishalin tedavisi için öncelikle vücudun kaybettiği suyu geri alması için bol bol su içilmelidir. Evde bir litre suya bir çay kaşığı tuz, sekiz çay kaşığı şeker, bir fincan portakal suyu ve iki muz ilave edilerek blenderde geçirilir ve tüketilir. Bu karışım ishali azaltacak ve ağrıları dindirecektir.
Önleme ve Ekstra Bilgiler İshali önlemek için kişisel hijyene dikkat edilmelidir. Ellerin sık sık yıkanması, temiz içme suyu kullanılması ve gıdaların hijyenik koşullarda hazırlanması önemlidir. Ayrıca, ishalin yayılmasını önlemek için hasta kişilerle temasın sınırlandırılması ve dezenfeksiyonun sağlanması gerekmektedir.
|