Sümüksü İshal Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Sümüksü İshal Belirtileri ve Tedavisi

Sümüksü İshal

Sümüksü ishal, genellikle dizanteri veya kanlı ishal olarak adlandırılmaktadır. Dışkıda kanın görüldüğü ishaller bu şekilde tanımlanır. Bu belirti, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve bebeklerde daha sık rastlanır. Bebeklerin sağlıklı beslenememeleri veya sağlıklı büyüme koşullarının sağlanamaması bu ishalin oluşumunu kaçınılmaz kılar. Çeşitli etkenler sümüksü ishalin oluşumunda rol oynar. Başlıca etkenler arasında bakteriler ve parazitler bulunur. Bu ishal türüne genellikle kusma da eşlik edebilir. Özellikle hijyen açısından kısıtlı olan alanlarda bulaşması kaçınılmazdır. Okullar veya benzeri yerlerde çocukların kişisel temizliklerini iyi yapamamaları veya kişisel temizliğini iyi yapan kişilerin bu temizliği yapamayanların kullandığı eşyaları kullanmaları bulaşma riskini artırır.

Sümüksü İshalin Bulaşma Yolları

Sümüksü ishal, doğrudan temas veya su ve besinler yoluyla dolaylı olarak bulaşabilir. Doğrudan bulaşma, kişinin dokunduğu kapı kollarından, ortak kullanılan çatal, kaşık ve bardaklardan veya kişisel temizlik havlusunun başkası tarafından kullanılmasından kaynaklanabilir. Toplu alanlarda kullanılan musluklardan basillerin ele bulaşması ve mikropların tüm vücuda yayılması da yaygın bir bulaşma şeklidir. Bu rahatsızlığı hafif geçirenler veya ayakta geçirenler kolayca bir başka kişiye bulaştırabilirler. Genel olarak hamile kişilerde, çocuklarda, veremli hastalarda ve dolaşım yetmezliği olan hastalarda daha sık görülür. Hastalığın kuluçka süresi 2 ile 6 gün arasında değişir.

Sümüksü İshalin Belirtileri

Kişilerde kuluçka dönemi sırasında ani olarak şiddetli baş ağrıları, halsizlik, kusma, titreme ile yüksek ateşlenme gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerle birlikte karın ağrısı ve ishal oluşumu görülür. Hasta normalden daha fazla tuvalet ihtiyacı hisseder. Dışkı içinde sümüksü balgam veya kan bulunur. Dışkılama, karın ağrısının belirlemesiyle oluşan guruldama ile kendini gösterir. Şiddetli gurultu sonrasında hasta dışkıyı dışarı atmakta zorlanır. Bazen hastalık yaşayan kişi, lavaboya yetişemeden yatağına dışkılayabilir.

Sümüksü İshalin Tedavi Yöntemleri

Bu rahatsızlığın giderilmesinde uygulanacak olan tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Hastanın yatak istirahatine alınması
  • Düzenli beslenme programına uyulması ve bol sıvı tüketimi
  • Posalı meyve ve sebzelerin hastaya verilmemesi
  • Midede azalmış hidroklorik asit dengesinin ilaçlarla veya doğal yollarla sağlanması
  • Yemekten sonra sindirimi kolaylaştırıcı ilaçlar kullanılması
  • Midede oluşacak ağrıları engellemek için sıcak su torbalarının karın üzerine uygulanması
  • Basillerin giderilmesi için ilaç kullanımı (doktor kontrolünde olmalıdır)

Önleyici Tedbirler

Sümüksü ishalin önlenmesinde temizlik ve hijyen çok önemlidir. Çocukların veya aile fertlerinden herhangi birisinin bu rahatsızlığa yakalanmaması için belirtilen hususlarda temkinli davranılmalıdır. Yukarıda belirtilen hususlara dikkat edilirse, bu rahatsızlığın oluşumu engellenebilir.

Bu makalede sümüksü ishal konusunda bazı bilgiler paylaşarak sizlerin bu konuda bilgi sahibi olmanızı sağlamaya çalıştım. Umarım bu bilgiler sizlere fayda sağlamıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İshal Nasıl Geçer?

İshal Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mikrobik İshal Belirtileri ve Tedavisi

Mikrobik İshal Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli İshal Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli İshal Belirtileri ve Tedavisi

Kereviz İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Kereviz İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Bebeklerde İshale İyi Gelen Yiyecekler

Bebeklerde İshale İyi Gelen Yiyecekler

İshal Yapan Yiyecekler

İshal Yapan Yiyecekler

Güncel

Turp İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Turp İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Güncel

Zeytin İshal Yapar mı?

Zeytin İshal Yapar mı?