İshal, günümüzde hem çocuklar hem de yetişkinler için sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Hafif vakalarda ishal kendi kendine iyileşebilir. Ancak uzun süren ve geçmeyen ishal durumları, ciddi su kaybına ve beslenme sorunlarına yol açabilir. İshalin en yaygın nedeni bağırsak enfeksiyonlarıdır. İshal durumunda, bağırsak hareketleri hızlanır ve normalden daha fazla dışkılama olur. İshalin başlıca sebebi, ağız yoluyla vücuda giren mikroplardır. Fakat ilaçlardan alınan kimyasal maddeler de ishal yapabilir. Bu mikroplar, kirli suların içilmesi veya iyi temizlenmemiş gıdaların tüketilmesiyle vücuda girer. Yiyeceklerin bozuk olması da vücuda mikrop girmesine neden olabilir. Vücuda giren bu zararlı mikroplar dışkılama yoluyla atılır. Bazı durumlarda salgın hastalıklar da ishal olmanıza neden olabilir. İshale karşı en iyi koruma yöntemi elleri sık sık yıkamaktır. Ayrıca yiyeceklerin, içeceklerin ve ortamın temiz olmasına dikkat etmek gereklidir. Mikroplar vücuda girdiklerinde bağırsak duvarında iltihap oluştururlar ve salgıladıkları zehirli maddeler su ve tuz geçişini artırır. Dışkılama sayısının artması, dışkının kıvamının değişmesi ve bazen sulu ve yumuşak kıvamlarda olması ishalin belirtileridir. İshal ile beraber kusma ve yüksek ateş de görülebilir. İshal tedavisinde asıl amaç, vücutta kaybedilen suyu geri kazanmaktır. Bu nedenle bol sıvı alımı ve sulu yiyeceklerin tüketimi önemlidir. İshal geçene kadar bağırsakları rahatsız etmeyecek posalı yiyecekler tüketmekte fayda vardır. Bunlar; az yağlı makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates, haşlanmış tavuk eti, muz, elma ve yoğurt gibi gıdalardır. Mikrobik ishallerde bağırsak hareketlerinin ilaçlarla durdurulması önerilmez. İshalin Belirtileri Nelerdir?
İshale İyi Gelen Bitkisel Gıdalar
|