İshal, bağırsakları kaplayan tabakanın enfeksiyon veya zehirlenmeye maruz kalması gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkmaktadır. İshalin bir diğer adı diyaredir. Bu rahatsızlık enfeksiyon ve zehirlenme dışında, C vitamini ve magnezyum gibi minerallerin fazla alınması ile de meydana gelebilir. İshal bazen 1 haftadan uzun sürebilir ve bu tür ishal 'geçmeyen ishal' olarak adlandırılmaktadır. İshalin geçmemesine neden olan çeşitli faktörler bulunmaktadır.
İshalin Geçmemesine Neden Olan Faktörler
- Kişinin tükettiği besinlerin bozuk olması ishalin geçmemesine sebep olabilir.
- Tüketilen besin çeşitlerinin farklılığı ishalin uzun süre geçmemesine yol açabilir.
- Akciğer, karaciğer ve kalp hastalıkları ishalin geçmemesi için neden olarak gösterilebilir.
- Dizanteri, nefrit, kolera gibi rahatsızlıklar, ishalin geçmemesine ve kişinin uzun süre rahatsızlık yaşamasına neden olabilir.
- Bağırsaklarda meydana gelen çeşitli hastalıklar ishalin geçmemesine yol açabilir.
İshal uzun süre geçmediğinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İshalin tedavisinde uygulanması gereken en önemli yöntemlerden biri perhizdir. İshal olan kişinin yoğurt, ayran, maden suyu, açık çay, patates püresi, pirinç lapası ve pirinç çorbası tüketmesinde fayda vardır. Ayrıca, elma tüketimi de ishalin hafifletilmesinde yardımcı olabilir.
İshalin Önlenmesi İçin Yapılması Gerekenler
- Eller sık sık yıkanmalı ve en az 20 saniye sabunla köpürtülmelidir.
- Yemekler piştikten sonra oda sıcaklığında bırakılmamalıdır. Yemeklerin oda sıcaklığında kalması bakteri üremesine sebep olacağından, yiyecekler dondurulmalıdır.
- Sıcak ve iyi pişmiş gıdalar tüketilmelidir.
- Çiğ meyve ve sebzeler dikkatlice yıkanmalı ve mümkünse tüketilmemelidir.
- Gıdaların temizliğine dikkat edilmelidir.
- Su, soda ve diğer içecekler orijinal ambalajında tüketilmelidir. Su ve buz kalıpları kullanılmamalıdır.
- Alkol ve kafeinin ishal ve dehidrasyonu kötüleştirebileceği unutulmamalıdır.
|