Yeşil İshalYeşil ishal, dışkının yeşil veya yeşilin bir tonunda olduğu ishal durumudur. İshal, dışkıda su içeriğinin ve dışkı sıklığının artması halidir. Bu durum, bağırsak hareketlerinin artması ve emilimin azalmasıyla birlikte günlük dışkı oranının artması ve kıvamının bozulmasıyla oluşur. Çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle daha ağır seyretmektedir. İshallle birlikte karın ağrısı, kusma ve ateş meydana gelebilir. Vücudun kaybetmiş olduğu su ve minerallerin etkisiyle halsizlik gözlenir. İshalde dışkının yeşil renkte olması önemli değildir. Balgam ve kan içermeyen, çok sulu olmayan yeşil dışkılama genellikle bağırsak hareketlerinin artmasına bağlı yaşanır ve geçici özellikte olur. Karın ağrısıyla birlikte balgamlı ve kanlı ishalin olması dizanteri belirtisi kabul edilmelidir. Enfeksiyonlar ishalin en çok rastlanan sebepleri arasında yer alır. Virüsler, bakteriler ve parazitler kişilerde ani ishale neden olabilir. Küçük bebeklerde ishal idrar yolu enfeksiyonlarının, daha büyük yaştakilerde orta kulak iltihabı ve soğuk algınlığının eşliğinde görülebilir. Ani ishallerde hastanın kaybedilmesinin nedeni, yaşamın bir gereği olan su ve minerallerin gerektiğinden fazla kaybedilmesidir. Bu nedenle vücudun kaybetmiş olduğu su miktarı belirlenmeli ve hastalara hızla müdahale edilmelidir. İshalde Sıvı Kaybının Belirlenmesi Nasıl Olur?
İshal Tedavisi Nasıl Olur?İshal tedavisinin amacı, bu yolla kaybedilen sıvı ve minerallerin ağız yoluyla hastaya verilmesini amaçlar. Hafif derecedeki sıvı kayıplarında evde hazır tuzlu su karışımından hastalara verilebilir. Bu karışımı hazır olarak eczanelerden alabilirsiniz. Sıvının tamamı bir kerede verilmemelidir. Bu şekilde kusmanın artmasına neden olunabilir. Anne sütü alan bebeklerdeki ishal durumunda, emzirmeye devam edilmeli, büyüklerin ek gıdaları kesilmemelidir. Ancak şeker içeren besinler vermekten kaçınılmalıdır. Bu tedaviden sonra 4 saat içinde geçmeyen ishal ve kusma durumunda, hastaların damar yoluyla tedavi edilmesi gerekir. Bu durumda hastaların hastaneye yatırılarak, tedavi edilmesi sağlanmalıdır. İshalden Korunmak İçin Yapılması Gerekenler
Yeşil ishalin nedenleri arasında bağırsak hareketlerinin artması, enfeksiyonlar ve beslenme alışkanlıkları bulunmaktadır. Yeşil dışkı, özellikle bebeklerde ve çocuklarda sıkça gözlenebilir ve genellikle geçici bir durumdur. Ancak, balgamlı ve kanlı ishal durumunda uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir. İshalin tedavisinde sıvı ve mineral kaybının giderilmesi büyük önem taşır. Ayrıca hijyen kurallarına dikkat edilerek, ishalden korunmak mümkündür. |
Yeşil renkte olan dışkı nedeniyle endişelenmeli miyim, yoksa bu durum geçici bir şey mi? Çocuğumda yeşil ishal var ve balgamsız, kansız, sadece sulu dışkı var; bu durumda hemen doktora gitmeli miyim?
Cevap yazMerhaba Vecih,
Endişenizi anlıyorum. Çocuğunuzun dışkısının yeşil renkte olması ve sulu olması, bazı durumlarda geçici ve zararsız olabilir. Yeşil dışkı genellikle diyet değişiklikleri, bazı yiyecekler veya ilaçlar nedeniyle olabilir. Ancak, çocuğunuzun ishal olması ve bu durumun birkaç günden fazla sürmesi, özellikle de çocuğunuzda susuzluk belirtileri (ağız kuruluğu, gözyaşı olmadan ağlama, az idrara çıkma) varsa, bir doktora başvurmanız önemlidir. Çocuğunuzun genel durumu ve başka belirtiler de değerlendirilmelidir. En doğru bilgiyi ve yönlendirmeyi sağlık profesyonelleri verecektir. Sağlıklı günler dilerim.