İshal Yapan Yiyecekler
21 Temmuz 2024

İshal Yapan Yiyecekler


İshal, besin zehirlenmesi, ilaç kullanımı, bakteriyel enfeksiyonlar, diyabet, hipotiroidi ve sindirim sistemi hastalıkları sırasında ortaya çıkabilir. Bunun dışında ishal meydana gelmesi durumunda, yiyeceklerin buna neden olduğu düşünülebilir. Sindirim sisteminin besinlere karşı hassas olması durumunda ishal meydana gelebilir. Laktoz intoleransı olan bireylerde, süt ve süt ürünleri tüketildiğinde ishal oluşması kaçınılmazdır. Vücudun yenilen besine verdiği tepki, ishalin derecesini belirler. Yiyeceklerin dışında sigara ve alkol kullanımı da ishale neden olabilir.

İshal Yapan Yiyecekler Nelerdir?

  • Acı biber: Acı biberin içeriğinde bulunan capsaicin adlı bileşen, metabolizmayı hızlandırırken ishal meydana getirebilir. Bu yiyeceğe bağlı olan ishal, yemeklerden 1-2 saat sonra başlayabilir.
  • Yapay yağlar: Yapay yağlar, özellikle olestra, genellikle diyet ürünlerinde, yağlı ve yağsız patates cipslerinde bulunur. Bunların tüketilmesi ishal nedeni olabilir. Yapay yağlar mideden ve bağırsaklardan sindirilmeden geçtiğinden, ishal yapabilir.
  • Yapay şekerler: Sorbitol ve mannitol gibi tatlandırıcılar, hem aşırı gazın bir sebebi hem de sindirilemediklerinden dolayı ishalin bir nedeni olabilir. Şekerlemeler ve yoğurt, bu tatlandırıcıların en sık kullanıldığı besinler arasındadır. Ürünlerin içeriğine bakılarak, yapay tatlandırıcı içerip içermediği görülebilir.
  • Kafein: Kafein, bağırsak hareketlerini artırarak kasılma ve ishal nedeni olabilir. Ayrıca idrar söktürücü olduğundan, vücudun susuz kalmasına sebep olabilir.
  • Suda çözünmeyen besin lifi: Sağlıklı beslenme için gerekli olan lifler bazı hallerde ishale neden olabilir. Kuruyemişler, çiğ sebze ve meyveler gibi lif açısından zengin besinler ishal meydana getirebilir. Çözünür lif içeriğine sahip olan besinler ise dışkıyı sertleştirerek ishalin kısa sürede geçmesini sağlayabilir. Bu besinler arasında pirinç, patates ve makarna gibi gıdalar yer alır.
  • Alkol: Sindirim sistemini olumsuz olarak etkileyen alkol, hem vücudun su kaybetmesine hem de ishale neden olabilir.

İshalin Diğer Nedenleri Nelerdir?

  • Gıda hassasiyeti: Bazı besinlerin vücut tarafından sindirilememesi ya da tam olarak sindirilememesi halinde ishal meydana gelebilir. Hassasiyetin oluştuğu besin gruplarının başında süt ve süt ürünleri, yapay tatlandırıcılar ve gıda kimyasalları gelmektedir. Bu şekildeki ishale kramplar, bulantı ve gaz şikâyetleri eşlik eder.
  • Kronik durumlar: İshalin üç günden fazla sürmesi halinde bağırsak hastalıkları, çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi sorunları akla gelmelidir.
  • Gıda zehirlenmesi: Bozulmuş, hijyenik olmayan gıdalar ishal nedeni olabilir. Gıdaların tüketilmesinden 1-2 gün sonra ishal ortaya çıkar ve 1-2 gün içinde geçer. Özellikle şarküteri ürünleri, pişmemiş et, yumurta ve süt ürünleri gibi besinler gıda zehirlenmesine daha fazla yol açabilir.
  • Gıda alerjisi: Gıda alerjileri, gıdalarda bulunan belirli proteinlerden kaynaklanmaktadır. Vücut buna tepki olarak ishali ortaya çıkarabilir. Balık, yumurta, kabuklu deniz ürünleri ve yer fıstığı gibi gıdalar en fazla alerjen madde içeren besinlerdir. İshale böyle bir durumda kusma eşlik eder.
  • Ani yapılan beslenme değişiklikleri: Gün boyu aç kaldıktan sonra yağlı bir yemek yenmesi veya aniden fazla miktarda kırmızı et tüketilmesi gibi beslenme düzenleri ishal sebebi olabilir. Bu besinler yavaş yavaş ve vücut alıştırılarak tüketilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sinirsel İshal Belirtileri ve Tedavisi

Sinirsel İshal Belirtileri ve Tedavisi

İshal Diyeti Listesi

İshal Diyeti Listesi

Bal İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Bal İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Süt İshal Yapar mı?

Süt İshal Yapar mı?

Bebekler Neden İshal Olur?

Bebekler Neden İshal Olur?

Güncel

Bebeklerde İshal Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde İshal Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İshal Belirtileri ve Tedavisi

İshal Belirtileri ve Tedavisi