Bebekler Neden İshal Olur?
20 Temmuz 2024

Bebekler Neden İshal Olur?

Bebekler Neden İshal Olur

Bebeklerde ishal çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bağırsak paraziti, kullanılan ilaçlar veya tüketilen yiyecekler ishale yol açabilir. İshal dört mevsim de görülebilir fakat meyve tüketiminin arttığı yaz aylarında daha fazla görülür. Bebeklerde ishale yol açan durumları detaylı bir şekilde inceleyelim:

Viral Enfeksiyon:

Rota virüsü ve grip virüsü başta olmak üzere birçok viral enfeksiyon ishale neden olabilir. Bu enfeksiyonlar genellikle bulantı, kusma, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkar.

Bakteriyel Enfeksiyon:

Bebekte bakteriyel enfeksiyon varsa ishal görülebilir. Bakteriyel enfeksiyonlar kramp, dışkıda kan ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bazı bakteriyel enfeksiyonlar kendiliğinden geçerken, bazıları uzun süreli ve ciddi olabilir. Bu durumda doktora başvurmak önemlidir. Doktor genellikle muayeneden sonra dışkı tahlili isteyerek enfeksiyonu belirler.

Kulak Enfeksiyonu:

Çok sık olmasa da kulak enfeksiyonları da ishale yol açabilir. Bu tür bir ishalde bebek keyifsizdir ve sürekli kulaklarıyla uğraşır. Enfeksiyonla birlikte kusma ve iştahsızlık da görülebilir.

Parazit Enfeksiyonları:

Parazit enfeksiyonları da ishale neden olabilir. Özellikle Giardia adlı parazit bağırsakta yaşar ve ishale yol açar. Gaz, mide ağrısı ve yağlı dışkı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu enfeksiyon kolay bulaşır ve ilaç tedavisi gerekebilir.

Antibiyotikler:

Antibiyotik kullanan bebeklerde ishal görülmesi, vücutta faydalı bakterilerin de öldüğünü gösterir. Bu durumda doktorla görüşerek çözüm yolu öğrenilmeli ve doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanılmamalıdır.

Fazla Meyve Suyu Verilmesi:

Fazla meyve suyu veya şekerli içecekler bebekte mide ve bağırsak sorunlarına yol açabilir. Meyve suyu vermeyi azaltmak, genellikle bir hafta içinde sıkıntıyı çözer. Ayrıca, 6 aydan küçük bebeklere meyve suyu verilmesi önerilmemektedir.

Gıda Alerjisi:

Bebekte nefes alırken sorun yaşanıyorsa, yüzde ve dudakta şişme varsa hemen hastaneye götürülmelidir. Gıda alerjisi bazen çok kısa sürede bile reaksiyon gösterebilir. İshal, gaz, karın ağrısı, dışkıda kan, döküntü ve solunumda zorlanma gibi belirtiler görülebilir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde bile annenin yediği gıdalar dolayısıyla gıda alerjisi yaşanabilir. Bunun dışında yumurta, fıstık, fındık, soya ve balık gibi gıdalar da alerji yapabilir.

Zehirlenme:

Bebek ishalle birlikte kusuyorsa, ilaç veya kimyasal madde yutmuş olabilir. Nefes alırken zorlanıyorsa ve bilinç kaybı varsa hemen ambulans çağrılmalıdır.

Bunların dışında, farklı bir hastalık geçiriyorsa, diş çıkarıyorsa veya aşırı meyve tüketmişse de ishal görülebilir. Bebeklere özel hazır mamaların yanlış hazırlanması da ishale yol açabilir. Doğru miktarda karışım yapıldığından emin olunmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İshal Nedenleri Nelerdir?

İshal Nedenleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kivi İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Kivi İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Hamilelikte İshal Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte İshal Bebeğe Zarar Verir mi?

Balık İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Balık İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Bezelye İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Bezelye İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Sarımsak İshal Yapar mı?

Sarımsak İshal Yapar mı?

Güncel

İshal Neden Geçmez?

İshal Neden Geçmez?

Güncel

5 Aylık Bebeklerde İshal

5 Aylık Bebeklerde İshal