Uzun Süren İshal Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Uzun Süren İshal Belirtileri ve Tedavisi

Uzun Süren İshal

Uzun süren ishal, bir haftadan fazla devam eden ve geçmeyen ishal olarak adlandırılır. İshal, kişilerin normal dışkılama sayısının artması ve dışkının oldukça cıvık, sulu ve şekilsiz bir duruma gelmesi olarak tarif edilebilir. Örneğin, 24 saatte 1 veya 2 kez normal, yumuşak ve şekilli dışkılama yapan bir kişi, günde 4-5 sefer veya daha sık dışkılıyorsa ve bu dışkılamalar cıvık ve sulu bir kıvam almışsa bu duruma ishal denir. İshalde dışkıda su miktarı artmıştır. Normal dışkılamada bir günde kaybedilen su seviyesi yaklaşık 100cc'dir ve bu seviyenin 200cc'nin üzerine çıkması dışkının oldukça sulu ve cıvık kıvamda olmasına neden olur.

Kalın bağırsaklar bir günde yaklaşık 4 litre suyu emme yeteneğine sahiptirler ve kalın bağırsaklara 4 litreden fazla su gitmesi, normal katı ve şekilli bir kıvamda olan dışkının su seviyesinin artarak sulu ve cıvık kıvamda olmasına neden olur. İshalin meydana gelmesiyle bağırsaklarda oluşan hareketler artar ve normal dışkılama süresinden daha çabuk ve sık dışkılama ihtiyacı duyulur. Halk dilinde ishale sürgün veya amel, tıp dilinde ise diare adı verilir.

Uzun Süreli İshalin Nedenleri

  • Tüketilen besinlerin bozuk olması ve besin çeşitlerinin farklılığı
  • Soğuk algınlığı ve üşütme
  • Akciğer, karaciğer ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklar
  • Dizanteri
  • Nefrit
  • Kolera
  • İsteri
  • Bağırsaklarda meydana gelen çeşitli hastalıklar

Uzun Süren İshalin Tedavisi

Bu durumda, uzun süren ve geçmeyen ishallerde kesinlikle bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır. İshalin sebebi ne olursa olsun, ishal tedavisinde uygulanması gereken en önemli şart perhizdir. Hastaya yoğurt, ayran, maden suyu, açık çay gibi sıvı gıdalar verilir ve patates püresi, pirinç lapası ve pirinç çorbası yedirilir. Bunların yanı sıra bol bol elma tüketmesi sağlanır. Ayrıca, ishal rahatsızlığından dolayı başvurduğunuz hekim sizden kan tahlilleri, dışkı kültürü, sigmoidoskopi, kolonoskopi ve açlık testleri gibi bazı önemli tetkikler uygulayacaktır. Bu tetkiklerin bazıları veya hangisinin isteyeceği sizin belirtmiş olduğunuz şikayetlere göre uygulanır ve tahliller neticesinde sizin için uygun olacak bir tedavi şekli belirlenerek ishal rahatsızlığınızın başarılı bir şekilde önüne geçilmesi sağlanır.

Ekstra Bilgiler

Uzun süreli ishal, özellikle çocuklarda ve yaşlılarda ciddi su kaybına yol açarak hayati tehlike oluşturabilir. Bu nedenle, ishali olan bireylerin bol sıvı tüketmesi ve elektrolit dengesini koruyacak önlemler alması önemlidir. İshale neden olan enfeksiyonlar, parazitler, antibiyotik kullanımı veya diğer hastalıklar detaylı bir şekilde incelenmeli ve uygun tedavi yöntemleri belirlenmelidir. Uzun süreli ishal durumunda, bağırsak florasını düzenlemek için probiyotik kullanımı da faydalı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Muşmula İshal Yapar mı?

Muşmula İshal Yapar mı?

Gebelikte İshal Neden Olur?

Gebelikte İshal Neden Olur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İshal Yapan Yiyecekler

İshal Yapan Yiyecekler

Hangi Yiyecekler İshal Yapar?

Hangi Yiyecekler İshal Yapar?

Kefir İshale İyi Gelir mi?

Kefir İshale İyi Gelir mi?

Su İshal Yaparmı ve İshale İyi Gelir mi?

Su İshal Yaparmı ve İshale İyi Gelir mi?

Yulaf İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Yulaf İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Güncel

Kayısı İshal Yapar mı?

Kayısı İshal Yapar mı?