Hamilelikte ishal ve karın ağrısı, hamilelik döneminde değişen hormonlar birçok sıkıntıya yol açabilir. Bu sıkıntılardan biri de ishaldir. İshal karın ağrısı ile seyreder. İshal günde dışkılamanın 3 ya da daha fazla olması demektir. Dışkı normalden yumuşak ya da su kıvamında olabilir. Hamilelik döneminde ishal değişen hormonlar, enfeksiyon, bazı ilaçların yan etkisi, bağırsakla ilişkili rahatsızlıklar ya da gıda zehirlenmesi nedeniyle ortaya çıkabilir.
İshal ve karın ağrısı eğer 2 haftadan uzun sürüyorsa kronik, kısa sürüyorsa akut olarak değerlendirilir. Hamilelik döneminde yaşanan ishal ve karın ağrısı hormonal değişimler ve beslenme alışkanlıklarında yapılan yanlışlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Ayrıca fazla süt tüketimi de hamilelikte ishal ve karın ağrısına yol açabilir. Bazı gebelerde gıda zehirlenmesi nedeniyle ishal ve karın ağrısına maruz kalabilir. Hamilelik döneminde görülen ishalin bir diğer nedeni de bağırsak enfeksiyonlarıdır.
Bu tür faktörlerin haricinde uzun süre devamlılığını koruyan ishal nedeniyle anne adayında kolera, tifo gibi ciddi hastalıkların gelişme olasılığı artar. Bazı anne adaylarında ise ortaya çıkan ishal üst solunum yolu ile ilişkili bir hastalığın belirtisi olarak meydana gelebilir.
Hamilelikte İshal Ve Karın Ağrısı Tedavisi
Hamilelik döneminde oluşum gösteren ishalin neden kaynaklandığına göre tedavi seçenekleri değişim gösterebilir. Örneğin ishal ve karın ağrısı besin zehirlenmesi nedeniyle oluşum göstermişse ishale neden olan bakterinin dışkılama ile dışarı atılması gerekmektedir. Gebelik dönemi ilaç kullanmak için uygun bir dönem olmadığı için ishal tedavisinde daha çok serum tercih edilir. Serum tedavisinde amaç anne karnındaki bebeğin zarar görmesini engellemektir.
Hamilelik dönemi anne adayının sıvı kaybına karşı hassas olduğu bir dönemdir. Anne adayı ishale maruz kaldığında ciddi anlamda sıvı kaybı yaşayabilir. İshal tedavisinde amaç annenin kaybettiği sıvıyı tekrar yerine koymaktır. Aksi takdirde anne adayında halsizlik, tansiyon düşüklüğü, bayılma hissi gibi şikayetler oluşabilir. İshal yaşayan ve ishal birkaç günden fazla süren anne adaylarının vakit kaybetmeden doktora başvurmaları gerekir. Sağlık kuruluşunda anne adayın ağız yolu ile ya da damardan serum ile sıvı desteği verilir. Ayrıca anne adayına bol sıvı tüketmesi tavsiye edilir. Anne adayının sıvı tüketimi bu dönemde oldukça önemlidir.
Anne adayında oluşan ishalin nedenini bulmak için kan ve gaita testlerine ihtiyaç duyulabilir. Testler sonucu anne adayında herhangi bir enfeksiyon ile karşılaşılmışsa anne karnındaki bebeğin sağlığı göz önünde tutularak anneye antibiyotik tedavisi uygulanır. Beraberinde ishali kontrol edebilmek için anneye özel ishal diyeti hazırlanabilir.
Hamilelikte İshal Ve Karın Ağrısından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Hamilelik döneminde ilaç kullanımı tehlikeli olabileceğinden ishal ve karın ağrısı evde bazı basit uygulamalar ile kontrol altına alınmaya çalışılabilir. Uygulanabilecek önlemler;
- Sebze ve meyveler tüketilmeden önce bol su ile birkaç el yıkanmalıdır.
- Pastörize olmayan süt ürünlerinden mutlaka kaçınılmalıdır.
- Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış ürünlerden kaçınılmalıdır.
- Çiğ et tüketilmemelidir.
- İshal döneminde ishal yapan yiyecek v içeceklerden uzak durulmalıdır.
Eğer evde alınan önlemlere rağmen ishal ve karın ağrısı kontrol altına alınamıyorsa mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Gebelik süreci uzun olduğu kadar oldukça güç bir dönemdir. Bu dönemde annenin bilinçli olması birçok sorunun üstesinden gelebilmesi için önemlidir.