Gebelikte İshal Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Gebelikte İshal Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte İshal

Gebelikte değişen hormonlar nedeniyle yaşanan sıkıntılardan biri de ishaldir. İshal, gün içinde üç defadan fazla dışkılama olarak tanımlanabilir. Dışkının kıvamı yumuşak kıvamdan su şeklinde bir kıvama kadar farklılık gösterebilir. İshal, enfeksiyonlar, kullanılan bazı ilaçlar, bağırsakla ilgili gelişen hastalıklar ve gıda zehirlenmesi gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. 15 günden daha az süren ishal akut, 15 günden fazla devam eden ishal ise kronik ishal olarak tanımlanmaktadır.

Gebelik döneminde ortaya çıkan ishal, daha çok beslenme kusurları ve aşırı süt tüketimi gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Ayrıca bazı durumlarda besin zehirlenmesi gibi durumlar da ishalin nedeni olabilir. Genelde gebelik döneminde oluşan ishal, basit bağırsak kramplarına ve yumuşak dışkılamaya neden olan bağırsak enfeksiyonları nedeniyle de oluşabilir.

Bunların haricinde uzun müddet devam eden ishallerde anne adayı, bakteri ve parazitlerle ilgili gelişen kolera, tifo gibi enfeksiyon hastalıklarına maruz kalabilir. Bazı vakalarda ise üst solunum yolu ile ilgili hastalıkların belirtisi olarak ishal ortaya çıkabilir.

İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelik döneminde ishal gıda zehirlenmesi nedeniyle ortaya çıkmışsa, bu tür ishallerde tedavi, ishale yol açan bakterilerin dışkılama yolu ile dışarı atılmasını sağlamaktır.

Gebelik döneminde oluşan ishallerde ilaç tedavisi sakıncalı olabileceğinden dolayı daha çok serum tedavisi uygulanmaktadır. Bu sayede anne bedenindeki bebek korunmuş olacaktır.

Gebelik döneminde anne adayı sıvı kaybına karşı daha duyarlı olur. Bu nedenle ishal ile karşı karşıya kalan anne adayı çok sıvı kaybedeceğinden dolayı tedavide amaç, kaybedilen sıvının tekrar vücuda kazandırılmasıdır. Aksi halde tansiyon düşüklüğü, baygınlık ve halsizlik gibi durumlara maruz kalınabilir. İshal ile karşı karşıya kalan anne adayı zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bu gibi durumlarda anne adayına ağız yolu ile, bazı durumlarda ise serum kullanılarak su takviyesi yapılır. Gebelik döneminde bol su tüketmek, vücudun sıvı oranını korumak için oldukça önemlidir. İshale yol açan nedeni tespit etmek için gaita ve kan testleri uygulanır. Şayet araştırmalar sonucu bir enfeksiyon tespit edilmişse, anne adayı için anne karnındaki bebeğe zarar vermeyecek türde bir antibiyotik reçete edilir. Ayrıca anne adayına ishal için özel diyet listesi hazırlanabilir.

Gebelikte İshale Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

  • Gebelik döneminde ishale maruz kalmamak için evde uygulanabilecek basit yöntemlerden yararlanılabilir. Bu yöntemler;
  • Tüketilecek sebze ve meyvelerin titizlikle yıkanması
  • Pastörize olmayan süt ürünlerini tüketmemek
  • Son kullanma tarihi geçen ürünlerin tüketiminden kaçınmak
  • Çiğ et tüketmemek
Şayet bu tür basit önlemler uygulanırsa, gebelik döneminde ishal riski minimum seviyeye indirilmiş olur. Alınan her önleme rağmen ishale maruz kalınmışsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Anne adayı için tedavinin başlangıç aşaması, kaybettiği sıvıyı tekrar ağız yolu ile vücuda kazandırmaktır.

Gebelik oldukça uzun ve meşakkatli bir dönemdir. Ancak bu dönem, bilinçli bir şekilde değerlendirildiği zaman sağlıklı ve mutlu geçmemesi için hiçbir neden yoktur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sayar

21 Temmuz 2024 Pazar

Gebelikte ishal yaşayan biri olarak hangi noktalara dikkat etmek gerekiyor? Özellikle sıvı kaybı konusunda ne yapmalıyım ve beslenme konusunda nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sayar,

Gebelik döneminde ishal yaşamak gerçekten zorlayıcı olabilir, bu yüzden dikkatli olmak önemlidir. İlk olarak, sıvı kaybını önlemek için bol bol su içmelisiniz. Bunun yanı sıra, elektrolit dengesini korumak için elektrolit içecekleri ya da doğal maden suyu tüketebilirsiniz.

Beslenme konusunda ise lifli gıdalardan kaçınmanız, daha hafif ve sindirimi kolay yiyecekler tüketmeniz yararlı olabilir. Muz, pirinç, elma püresi ve kızarmış ekmek gibi yiyecekler ishal durumunu hafifletebilir. Ayrıca, süt ürünlerinden ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak da iyi bir fikir olabilir.

Eğer ishal durumunuz birkaç günden fazla sürerse veya şiddetli hale gelirse, mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuru Fasulye İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Kuru Fasulye İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Pizza İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Pizza İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Gebelikte İshal Tehlikeli mi?

Gebelikte İshal Tehlikeli mi?

Sinirsel İshal Belirtileri ve Tedavisi

Sinirsel İshal Belirtileri ve Tedavisi

İshal Yapan Yiyecekler

İshal Yapan Yiyecekler

Güncel

Ceviz İshal Yapar mı?

Ceviz İshal Yapar mı?

Güncel

Erik İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Erik İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?